sobota 10. května 2014

Yakuake - terminál vždy po ruce

V linuxu je situace taková že někdy se bez terminálu neobejdete. Jednou možností jak mít terminál vždy připravený je jeho emulátor s názvem YAKUAKE.

Instalace je velmi jednoduchá, stačí pustit náš oblíbený instalační program a nechat si yakuake vyhledat. V OpenSUSE je umístěný v základních repozitářích a tak není potřeba nic přidávat ani upravovat.

Po úspěšné instalaci je nejprve nutné yakuake spustit ručně. Stiskni tedy Alt+F2 napiš yakuake a spusť. Yakuake nám navrhne klávesu kterou se bude vysouvat z horního kraje obrazovky. Já si nastavuji F11, jelikož mám F12 přístupné jenom při stisku Fn. Správnou funkci ověříme stisknutím přiřazené klávesy - yakuake by se měl vysunout z horní hrany obrazovky.

Teď je nutné donutit yakuake spouštět se po startu. Tohle je v KDE snadná záležitost. Přejdeme do Nastavení systému, tam si vybereme Spouštění a ukončení. Teď je třeba přidat yakuake do seznamu programů spouštěných po startu. To se provede tak že klikneš na přidat program a do vyhledávacíh pole napíše yakuake, potvrdíš OK a je hotovo. Výsledek by měl vypadat jako obrázek níže.


Teď se yakuake spouští automaticky po startu a já mám terminál kdykoli hned po ruce.

Žádné komentáře:

Okomentovat